Tuesday, December 7, 2010

Φασκιωμένη Πατρίδα

"Το video art και η κουλτούρα δεν θα μπορέσουν ποτέ να συνυπάρξουν", μας είχε πει κάποτε ο γνωστός κριτικός τέχνης, Νόε Κομνηνός.

Έρχεται όμως να τον διαψεύσει περίτρανα ο βιντεοκαλιτέχνης Γαρφάγγελος, εικονοποιώντας μια απαγγελία του ποιητή Τζώνυ Μακάριου, πάνω σε ποιήμα του ιδίου.

Το εν λόγω ποιήμα δεν είναι άλλο από το "Φασκιωμένη πατρίδα", ένα ποιήμα που ο ίδιος ο Τζώνυ Μακάριος είχε περιγράψει ως "δηλώση απώλειας". Ένα ποίμα, δειλό και βασανισμένο, σαν την μητέρα.




4 comments:

Mel said...
This comment has been removed by the author.
Mel said...

Προφανώς, μόλις διάβασα το όνομα του Τζώνυ Μακάριου, η φωνή του μου ήρθε αμέσως στα (κουνελίσια) αυτιά, αφού άμα την έχεις ακούσει και μία φορά, δε φεύγει ποτέ απ' το μυαλό σου.

Μοναδικό μου παράπονο, σχετικά με το video art project του μεγάλου βιντεοκαλλιτέχνη Γαρφαγγέλου, το ότι η δεσποινίς που εικονοποιεί την πατρίδα στο project αυτό δεν είναι καθόλου, αλλά καθόλου όμως, φασκιωμένη. Ούτε μια μαντίλα, τίποτα!

Βεβαίως, είναι φυσικό, μάλλον επειδή ο Γαρφάγγελος δεν είχε επικοινωνία με τον ποιητή όσο έφτιαχνε αυτό εδώ, να μην κατάλαβε τι ήθελε να πει ο ποιητής.

Και αναρωτιέμαι τι θα μπορούσε, από τη μεριά του, τώρα, να συμβολίζει αυτός ο φευγαλέος ηθοποιός με το top hat (πώς λέγεται αυτό το είδος καπέλου στα ελληνικά, αλήθεια;), που είναι εκεί στην πόρτα, στο διάδρομο, και στην εικόνα του προφίλ σου. Και το ψόφιο ποντίκι.

Α, και "δειλή και βασανισμένη";! Τι είπες για τη μάνα μου, ρε:

Than Blu said...

ημίψηλο.

Mel said...

Μπράααβοοο!!!